Pěstované odrůdy

Nejsem příznivcem „moravské roztříštěnosti odrůd“. Sázím na dlouhodobě prověřené odrůdy. To, co podle mého názoru na Pálavu neodmyslitelně patří a nabízí také nějaký příběh. Každou odrůdu je třeba umístit pouze tam, kde z jejího vína máme šanci udělat unikát.

Ryzlink vlašský Velká tradice

Když vojáci římského císaře Marca Aurelia postupovali po jantarové cestě z Vindobony k severu, rozevřel se jim po výstupu z Dunajské kotliny úchvatný pohled na vápencové útesy Pálavy. Mnohým příslušníkům Legio decima Gemina, Pia Fidelis to připomnělo svahy vápencových Alp zdobené vinicemi. Pravděpodobně oni zde poprvé vysadili Ryzlink vlašský přinesený z jihu.
„Vlašák“ není odrůda, kterou můžete hledat po celém vinařském světě. Je to záležitost středoevropská. Vína Ryzlinku vlašského z Perné, Bavor, Mikulova, Dolních Dunajovic a Pavlova patří k tomu nejlepšímu, co tato odrůda může nabídnout. Jemná květinková vůně, šťavnatost, pikantní kyselina, křupavost, plnost, pitelnost. To jsou charakteristiky, které po Ryzlinku vlašském musíme chtít, protože je velmi dobře umí.

Sauvignon Můj oblíbený

Takový trochu výtržník, který přesně ví, co chce. Sauvignon je muž mnoha tváří. A jaký tedy má být? Broskev, černý rybíz, meruňka, angrešt nebo kopřiva? Můj tip je kombinace bělomasé broskve, dříve hojně pěstované ve vinicích, a květu černého bezu, s jemným minerálním podtónem střelného prachu.
I když původem stará francouzská odrůda, která započala svoji kariéru na Loiře jako Sancerre a Puilly Fumé, v našich podmínkách jí dávám velkou šanci. Není jednoduché s ním vyjít. Ve vinici je náročný na zelené práce, bujně roste, moc se nebrání padlí. Také ve sklepě dokáže mít svoje vrtochy. Ale když se podaří..

Chardonnay, Pinot blanc, Pinot gris Burgundská rodina

Svým vápenitým podkladem je Pálava prostě předurčena pro vynikající jakost vyzrálých hroznů těchto tří spřízněných odrůd. I když Chardonnay v současné době drží celosvětový primát a pro jeho oblíbenost ho najdete opravdu téměř všude, jsem přesvědčen, že by mělo víno z této odrůdy pocházet pouze z nejšpičkovějších lokalit.
Chardonnay se u nás začalo pěstovat mnohem dříve, než jsme se vůbec naučili vyslovovat jeho jméno. Na jeho dnešní módnost hřeší především Pinot blanc (Rulandské bílé), s kterým bylo často zaměňováno. Rozdílů mezi nimi není mnoho. Poznávacím znamením je řapíkový výkrojek ve tvaru písmene V. Za vznikem různých variant Pinotů stojí pupenová mutace. Z Pinot noir (Rulandské modré) vznikl touto cestou Pinot gris (Rulandské šedé) a z Pinot gris podobně Pinot blanc.
Souhra „bílých“ rodinných příslušníků by měla přinést požitek: počínaje zelenozlatým jiskřením přes dráždivou vůni tropického ovoce a pazourku až po souhru těla a kyseliny, energii, která přesně charakterizuje zdejší půdu.

Pálava Dítě z Moravy

Ve vztahu k délce vyšlechtění a uznání nové odrůdy je to opravdové mládě. Naše domácí odrůda byla vyšlechtěna J. Veverkou na Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích. Vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Zkouška, zda se jí zalíbí také na Pálavě, proběhla v roce 1977 na Šlechtitelské stanici v Perné. A Pálavě se na Pálavských kopcích opravdu líbí.
Pro svoji jedinečnou aromatičnost, příjemnou kyselinu a schopnost dozrávat do vyšších cukernatostí s ní počítám pro výrobu vín s vyšším obsahem zbytkového cukru.

Pinot noir Výzva

Odrůda Pinot noir je pro mě výzvou. Říká se, že Pinot noir je „vysokou školou“ vinařství. Při pěstování je tato odrůda nevděčná, k lisování je problematická, vytváření vína z Pinotu vyžaduje jemnost v prstech. A porozumět vínům Pinot noir už není vůbec snadné.
Je to velmi stará odrůda, její původ je pravděpodobně z Francie. První zmínky jsou už ve 4. století n.l., na Mikulovsku pak asi kolem roku 1300. Chceme-li opravdu kvalití víno Pinot noir, musíme mu nabídnout výborné terroir. Miluje vápenité půdy.Také při pěstování vyžaduje Pinot tu nejvyšší péči. Někdy nás tato odrůda může pěkně potrápit. Na jaře mohou rašící keře zmrznout a malé hrozny jsou často ohrožovány botritidou a padlím. Pinot nemá rád ani vedro ani vlhko, ale dlouhý a teplý podzim. Opravdový zázrak přinášejí staré keře.

Merlot a Frankovka Moravské „Bordó“

Původ Frankovky je nejasný. Je odrůdou do vynikajících poloh. Stará klasika s velkým listem a velkým hroznem. V mém záměru nahrazuje u nás pozdě zrající Cabernet Sauvignon.
Větší šanci než Cabernetu dávám Merlotu. Za posledních pět let se tato odrůda na Jižní Moravě výrazně rozšířila a platí opět, že patří jen do vynikajících poloh. Merlot chce být úzce spojený s „terroir“. Svou chutí dokáže přesně popsat jedinečnost lokality.